21.07.2019
ДОРОГОВКАЗНІ ЗІРКИ МІШЛЕН
Вечеря у ресторані - це не просто питання їжі й вгамування голоду. Гастрономія може спонукати до подорожі у пошуках нових граней та відтінків смаку.

Гурмани усього світу завчасно бронюють столики у «зіркових» ресторанах Мішлен. Задля обіду в таких закладах вони ладні летіти хоч на край світу. Адже подорож -- це не тільки зміна локації. Гастрономічні поїздки допомагають пізнавати людей, їхні звички, смаки, кухню, виноробство. Погодьтеся, такі знання серйозно збагачують світогляд.

ЧЕРВОНИЙ ТА ЗЕЛЕНИЙ ГІД
Що ж таке гід Мішлен і чому саме від цієї червоної книжечки залежать долі ресторанів і шеф-кухарів? Історія «зірок» Мішлен почалася в 1900 році, коли один із засновників компанії Michelin (так-так, нині це відомий на весь світ виробник шин з логотипом у вигляді чоловічка) видав путівник для автомобілістів. Подорожуючи Францією, Андре Мішлен робив дорожні нотатки, складаючи список різних місць, які б могли стати мандрівнику в пригоді: готелі, автомобільні майстерні, закусочні, платні автостоянки. Він навіть не уявляв, що з часом невеличка безкоштовна книжечка стане гастрономічним Олімпом - впливовим ресторанним виданням, яке здійснить справжній переворот у ресторанному бізнесі.
Сьогодні існують червоний і зелений гіди Мішлен. «Червоний путівник» - ресторанний рейтинг, один із найвідоміших і найвпливовіших у світі. Набагато пізніше з'явився «Зелений гід», який повторив початкову ідею Мішлена - став путівником для мандрівників.

ЗВІДКИ З'ЯВИЛИСЯ «ЗІРКИ»?

У 1920 році в гіді Мішлен з'явилися рейтинги ресторанів, згідно їхніх цін: ресторани з високими цінами стали відмічати зірочкою, що трохи нагадувала квітку. А у 1926 році зірочка поряд з іменем ресторану стала позначати відмінну кухню, де створюють унікальні страви. Потім були додані дві й три зірки. Дві - ресторан із чудовою авторською кухнею, заради якої варто скорегувати маршрут. Три зірки - найвища майстерність кухаря, варта того, щоб здійснити окрему подорож, бо вечеря у такому закладі запам'ятається на довгі роки.
Отримати зірки Michelin можуть тільки кращі заклади світу. Причому часто зірку отримує не місце, а шеф, що працює у ресторані. Зірковий шеф відрізняється від хорошого кухаря не тільки досвідом, знаннями і фантазією, що дозволяють перетворювати звичайні продукти на шедеври. Кожний справжній шеф - яскрава індивідуальність, його страви несуть на собі відбиток філософії автора.

ІСПАНІЯ - ЕКСПЕРИМЕНТИ КАТАЛОНІЇ Й НОВА КУХНЯ БАСКІВ
Дві іспанські провінції, Каталонія і Країна Басків, змагаються за право бути кращими в іспанській кулінарії. Тут сконцентрована найбільша кількість зоряних ресторанів.
Саме в Каталонії знаходиться один із кращих ресторанів Мішлен, заради якого варто приїхати в Жирону. Ресторан «El Celler de Can Roca», відкритий у 1986 році братами Рока, було визнано кращим рестораном світу у 2013 та 2015 роках, по версії британського журналу «Restaurant». Чергу до цього закладу, без перебільшень, займають на рік уперед. Тут ідеальна не лише каталонська кухня, але й інтер'єр, починаючи від розкішного садка й закінчуючи найдрібнішими деталями дизайну.
Ресторан "El Celler de Can Rocca" *** в Жироні (Іспанія)
та його шеф Хуан Рока 
Брати Рока з дитинства працювали в родинному ресторані своєї матері, а потім відкрили власний заклад, будівля якого зараз - їхня домівка. Хуан - шеф і метрдотель ресторану, визнаний першопроходець вакуумного приготування продуктів по технології SousVide. Завдяки експериментам й власним напрацюванням йому вдалося створити з каталонських блюд креативну, унікальну й самобутню кухню з неповторними смаками. В ресторані традиційно використовують місцеві продукти Каталонії. Їх смакові якості збагачуються методами молекулярної кухні й незвичайною подачею блюд. Другий брат, Хосеп, займається винами й виконує обов'язки метрдотеля, в його льоху близько 60 тис. пляшок вина від знаменитих виноробів. Третій брат, Хорді, створює видатні десерти з ароматом парфумів Eternity від Calvin Klein. Його карамелізовані оливки дивують незвичайним поєднанням смаку, та ще й подаються на підставці у вигляді дерева бонсай.
У Країні Басків мішленівських ресторанів ще більше! Місцевим шефам належить цілих шістнадцять «зірок». Один лише Сан-Себастьян утримує світовий рекорд за кількістю «зірок» на квадратний метр. Погодьтеся, це чудова нагода, щоб купити квиток на літак. Ресторан одного з головних законодавців європейської гастрономії - шефа Мартіна Бєрасатєг, названий на честь його засновника, знаходиться за 6 км від Сан-Себастьяна, в Ласарте-Орія. Він отримав свою третю зірку в 2001 році й став четвертим тризірковим рестораном Іспанії.
Мартін каже про свою кухню, що вона - «з корінням, але без кордонів». Він експериментує зі смаками звичних продуктів, інтерпретує їх по-новому, з ювелірною технікою та вишуканою подачею. Його улюблений «коник» - листковий пиріг із начинкою з копченого вугра та зелених яблук, з додаванням фуа-гра. Ще приклади - устриці з огірком, кефіром та кокосом, або бульйон із восьминога з равіолі з його «чорнил».
Заклад «Martin Berasategui», як і ресторанна кухня, елегантний і мінімалістичний. За прозорими скляними стінами відкривається чудовий краєвид на зелену долину й Біскайські гори. Сам шеф має за плечима 35-річний досвід роботи, кілька ресторанів свого імені, й поміж них -- ресторан при всесвітньо відомому музеї Гугенхайм в Більбао.

ФРАНЦІЯ - ЗІРКОВИЙ РЕКОРДСМЕН
Франція - законодавець високої кухні, та ще й країна-рекордсмен. У Франції знаходяться 620 ресторанів, відзначених нагородами Мішлен, а кількість закладів із трьома зірочками тільки в одному Парижі більша, ніж у 12 європейських країнах. У столиці марку кращого серед кращих вже багато років утримує тризірковий ресторан «Pavillon Ledoyen», який розташовано неподалік від Тріумфальної арки, на площі Шарля де Голя. «Pavillon Ledoyen» - місце з романтичною історією, він був місцем зустрічі Наполеона й Жозефіни де Богарне. Завдяки шефу Янніку Алено ресторан отримав три зірки й став одним із найвідоміших закладів світу. Усього за чотири роки Яннік підняв кухню Pavillon Ledoyen до найвищого світового рівня. Яннік - ентузіаст гастрономії, він створює ніжні й вишукані страви, революційні соуси, відомі як Extractions - символ французької класики. Принцип роботи Янніка Алено - «Мої страви - відображення історичного Парижу, що зачаровує». Ті, хто приходить насолодитися його кухнею, можуть відчути романтичні нотки міста всіх закоханих.
Ресторан "Pavillon Ledoyen" *** у Парижі (Франція)
та його шеф Яннік Алено
А якщо романтики Парижа виявиться недостатньо, можна здійснити подорож на південне узбережжя - зануритися в атмосферу середземноморської кухні. Й відвідати гастрономічний ресторан «La Chèvre d'Or» з двома зірками Мішлен. Ресторан розташовано на Французькій Рів'єрі - у вишуканому готелі, побудованому на стрімчаку, в самому серці старовинного містечка Езе. Мабуть, жоден краєвид не витримає порівняння з тим, який відкривається з ресторанної тераси. Зірковий шеф-кухар ресторану Арно Фай створює вишукану кухню, просякнуту сонцем, пахощами трав й дарами моря. Свіжість і витонченість смаків середземноморської кухні досягаються використанням лише сезонних продуктів. Романтика присмаків тут підкреслюється дивовижним краєвидом на море й скелі, котрий відкривається з тераси, що височіє над бірюзовими морськими хвилями.

ІТАЛІЯ - ЕМОЦІЙНА КУХНЯ ПІД ЗІРКАМИ МІШЛЕН

Італія та кухня - поняття неподільні. Італійці вирізняються особливою любов'ю до приготування їжі. Тож в Італію треба їхати, щоб насолоджуватися стравами та захоплюватися майстерністю ексцентричних італійських шефів. За свої геніальні наїдки шеф-кухар Массіміліано Алаймо удостоївся честі зватися «Моцартом кулінарії». Його ресторан «Le Calandre» розташований у невеличкому містечку Самєола ді Рубано, входить у ТОП-50 кращих, по версії 2010-2011 років. Массіміліано Алаймо - молодий талант, спадкоємець цілої династії кухарів, який здійснив неможливе: у 28 років він удостоївся найвищої нагороди від критиків Мішлен - трьох зірок. Молодому шефу допомагає його безмежна уява. В меню ресторану можна побачити «капучіно з чорних каракатиць» або «шафранове різотто, притрушене цинамоном». Ресторан декоровано з повною протилежністю до стереотипного італійського стилю: немає ані гобеленів, ні балясин, ні стін із старовинної цегли. Інтер'єр суворо мінімалістичний, навіть аскетичний - щоб зосередити увагу на стравах і смаках італійської кухні, з додаванням невгамовної фантазії імпульсивного автора страв.
Ресторан "Dal Pescatore" *** у Мантуї
та його шеф Наді Сантіні
А прихильникам традиційного італійського затишку краще відвідати національний парк Ольо, що на південь від Мантуї. Тут у тиші та спокої з 1926 року зберігає традиції родинний ресторан «Dal Pescatore». У ньому майже нічого не змінилось із далеких часів його засновників - Альберто Сантіні та Валентини Танці-Сантіні, що утримували невеличку таверну, яка з часом перетворилася на ресторан із світовим ім'ям. У «Dal Pescatore» три зірки Мішлен. Шеф-кухар ресторану Наді Сантіні, як і її предки, дотримується старовинних рецептів, але використовує сучасні засоби оформлення й подачі страв.
Ресторан спеціалізується на морепродуктах із використанням місцевої сезонної городини. Все доволі просто, але поряд із тим відкриває цілу гамму смаків і відчуттів. І ти розумієш, який смак насправді має голуб у портвейні з розмарином, що подається в вині з шматочками фуа-гра… Всі страви в зірковому ресторані зосередили в собі історію поколінь тієї землі, з котрої вони збирали по крупицях й придумували нові рецепти. Це ще й історія любові до своєї справи - бути кухарем від бога й дарувати людям радість смакових насолод, заради яких варто вирушити у подорож.


ПОДІЛИТИСЯ:
Автор: Ірина САВИНА
ІНШI СТАТТI В РУБРИЦI Tourstyle
Tourstyle
07.08.2019
КРУГОСВІТКА АРТЕМІЯ СУРІНА - НАВКОЛО СВІТУ ЗА 280 ДНІВ
21 липня до України з кругосвітки повернувся відомий мандрівник Артемій Сурін. Він здійснив навколосвітню подорож за 280 діб і
Tourstyle
05.08.2019
ТРЕВЕЛ-БЛОГЕРСТВО: РОБОТА ЧИ РОЗВАГА ?
У світі - тотальний бум на блогерство. Ця хвиля захлеснула вже й Україну. Інфлуєнсери й справді зараз мають найпотужніший вплив у
Tourstyle
20.07.2019
ПОДОРОЖ КОЛОРИТНИМИ БАЗАРАМИ ЄВРОПИ
Будь-який турист знає, що найкращий спосіб відчути смак і шарм країни, а також чудова нагода вивчити культуру - це завітати на
Tourstyle
21.06.2019
STOPOVER, АБО ЗУПИНКА НА ВИМОГУ
Обмежений вибір кількості прямих далекомагістральних авіамаршрутів з українських аеропортів спонукає пасажирів обирати стикувальні